Cloud en IoT zorgen voor explosieve groei glasvezel

Next 6 lessen uit de smart city praktijk Prev Franciscus Gasthuis & Vlietland: Digitale transformatie in de gezondheidszorg Next

Cloud computing en Internet of Things-toepassingen zorgen de komende jaren voor een explosieve groei van het mondiale dataverkeer. Hierdoor stijgt ook de behoefte aan snelle en betrouwbare connectiviteit op basis van glasvezelverbindingen. Dat voorspellen diverse marktonderzoekers.

Eerst maar eens wat cijfers. Het marktonderzoeksbureau IDC stelt dat er over twee jaar wereldwijd al 25,6 miljard IoT-apparaten actief zijn, variërende van sensoren voor dijkbewaking tot slimme stoplichten en auto’s met internetverbinding. Dat aantal komt in 2020 op maar liefst 30 miljard uit.

Al die IoT-hardware zorgt voor een flinke toename van het dataverkeer. De Amerikaanse chipmaker Intel heeft becijferd dat een slimme fabriek over drie jaar bijvoorbeeld 1.000.000 GB data per dag genereert. Een zelfrijdende auto stuurt, volgens Intel, over drie jaar dagelijks zo’n 4.000 GB data naar cloudplatforms, terwijl een ‘slim ziekenhuis’ 3.000 GB voor de rekening neemt. Om het geheel in perspectief te plaatsen: de gemiddelde menselijke internetgebruiker is in 2020 goed voor gemiddeld 1,5 GB per dag aan dataverkeer.

Een deel van die datacommunicatie zal over circa drie jaar al via de eerste 5G-netwerken verlopen. Verwacht wordt dat die opvolger van de huidige 4G-standaard voor mobiele data- en spraakcommunicatie vanaf 2020 zijn intrede doet. 5G biedt een lage latency gekoppeld aan hogere snelheden en lager stroomverbruik. Die eigenschappen vereisen ook een snelle en betrouwbare ‘vaste’ netwerkinfrastructuur, zoals die wordt geleverd door glasvezelverbindingen. In de Verenigde Staten zijn diverse grote operators, zoals AT&T en Verizon, al druk bezig met het verglazen van hun vaste netwerkverbindingen om ze op die manier ‘5G-klaar’ te maken.

Meer weten over de cloud?

Wij vertellen u graag meer over cloudoplossingen en helpen u met uw uitdagingen op het gebied van connectiviteit.

Neem contact met mij op

Gerelateerd aan dit artikel

Ebook
eBook: Haal het maximale uit de cloud

Met cloud computing verhoogt u de flexibiliteit van de ICT-omgeving, u past het gebruik eenvoudig aan naar de behoeften van uw organisatie. Laat uw medewerkers werken waar ze willen zonder grote investeringen. En bied uw ICT-afdeling flexibiliteit met het afnemen en op afstand beheren van applicaties en rekenvermogen.

Artikel
Cloud goed vertegenwoordigd bij regionale datacenters

Cloud computing wint sterk aan populariteit door zowel de financiële voordelen als de nodige flexibiliteit. Stabiele, snelle en veilige verbindingen plus een betrouwbaar en flexibel datacenter zijn daarbij de belangrijkste bouwstenen.

[egg id=”14″] Dit is een Lifeline artikel van Eurofiber. Het Lifeline platform informeert en inspireert op het gebied van digitale connectiveit. Eurofiber.nl/lifeline.