#

Cloud goed vertegenwoordigd bij regionale datacenters

Regionale Datacenters

Cloud computing wint sterk aan populariteit door zowel de financiële voordelen als de nodige flexibiliteit. Stabiele, snelle en veilige verbindingen plus een betrouwbaar en flexibel datacenter zijn daarbij de belangrijkste bouwstenen.

Veel organisaties hebben inmiddels de overstap gemaakt van een eigen ICT-infrastructuur – met servers tot softwarelicenties en gegevensopslag – naar een cloud computing model. Twee onderdelen zijn daarbij van groot belang: de netwerkverbinding en het datacenter van waaruit de cloud ICT wordt aangeboden.

Netwerkverbinding als nieuwe levenslijn

Om met de netwerkverbinding te beginnen: via de connectie met de buitenwereld, in dit geval het datacenter van de cloud provider, loopt voortaan alle ICT. De data en applicaties moeten zo snel mogelijk, zonder haperingen én volledig beveiligd van en naar de cloud provider gaan. De netwerkverbinding wordt de nieuwe levenslijn van organisaties. Bespaar daarom niet op de verbinding en kijk ook naar de toekomstbestendigheid van het netwerk.

Glasvezelnetwerken zijn bij uitstek geschikt voor cloud computing. Niet alleen door de snelheid (nu al tot 100 Gb/s met gelijke up- en downloadsnelheden), maar ook door de gegevensversleuteling die een dergelijk netwerk kan bieden.

Datacenter bij u in de buurt

De tweede bouwsteen van cloud computing is het datacenter van waaruit de cloud provider opereert. Het liefst is een datacenter niet al te ver verwijderd van de klantlocatie. De oplossing hiervoor is het ‘regionale datacenter’, op relatief geringe afstand van de afnemer. Regionaal wil in dit geval niet zeggen dat de mogelijkheden en de capaciteit beperkt zijn. Deze datacenters doen niet onder voor hun tegenhangers in bijvoorbeeld Amsterdam.

Dit is de reden waarom Eurofiber Group niet alleen een landelijk dekkend glasvezelnetwerk aanbiedt, maar ook (via zijn dochteronderneming Dataplace) investeert in regionaal opererende datacenters. Een voorbeeld daarvan is de recente overname van Datacenter Arnhem, waarmee het aantal regionale Eurofiber-datacenters op drie komt: Arnhem, Rotterdam en Utrecht.

Verlengstuk van de ICT-afdeling

Het grote verschil tussen internationale datacenters en de regionale datacenters zit hem in de mate van aandacht die klanten krijgen. Bij de grote internationale datacenters draait alles om schaalgrootte. Middelgrote organisaties lopen zo het risico niet meer dan een ‘nummer’ te zijn. Een regionaal datacenter is echter in staat om klanten desgewenst de nodige extra aandacht en ondersteuning te bieden, waardoor het functioneert als een verlengstuk van de ICT-afdeling.

laat reacties zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.